nedjelja, 4. kolovoza 2019.

CO2020CO2019 Results 5 Day

Croatia Open je međunarodno orijentacijsko natjecanje, jedino takve prirode i najznačajniji događaj tradicionalnog karaktera u Hrvatskoj. Težnja i zalaganje za što kvalitetnijom organizacijom međunarodnog natjecanja dovela je do sada u Gorski kotar i Hrvatsku više tisuća natjecatelja iz 40-tak država sa svih kontinenta. Orijentacijski klub „RIS“ iz Delnica je i ove godine nosioc organizacije ljetnog natjecanja koje organizira na zahtjevnim krškim terenima Gorskog kotara, te atraktivnim sprint lokacijama koja pružaju povijesni gradovi na obalama Jadranskog mora. 

Ove godine nakon osam godine stanke finalni dan i proglašenje pobjednika se održalo u NP Risnjak u Crnom Lugu. Od hrvatski predstavnika nakon zahtjevnih pet etapa do medalja u natjecateljskoj kategoriji djevojčica do 10 godina Dora Delić – 2 mjesto (Jelen, Jastrebarsko), kategorija djevojčica do 14 godina Dorja Salopek – 1 mjesto (Ris, Delnice), kategoriji dječaka do 16 godina – Tihon Salopek – 1 mjesto (Ris, Delnice) i kategoriji veterana do 35 godina Petar Delić – 2 mjesto (Maksimir, Zagreb). 

See you next summer in Croatia !!!

Results 5 DayCO2019 Results 4 Day


Planina Risnjak sadrži oko 80 posto prirodnog bogatstva cijelog Gorskog kotara, a specifičan je po tome što se u njemu prepliću različiti klimatski utjecaji, što je dovelo do pojave velikog broja različitih vrsta prirodnih fenomena.

Na području parka raste čak 1148 vrsta i podvrsta biljaka. Neke od zanimljivih biljaka koje ovdje možete naći su alpska šumarica, alpska sunčanica, ljubičasti jaglac i alpska pavitina, te poznate zaštićene vrste runolist, orhideja crni vranjak, velebitska degenija i planinski stolisnik.

Tu se mogu susresti razne vrste divljih životinja kao što su grabežljivci ris, vuk i mrki medvjed, te ostale šumske životinje - jelen, divokoza, orao zmija, kuna i puh. U parku možete vidjeti i brojne vrste gmazova, ptica i kukaca. U Risnjaku živi i endemska vrsta čovječja ribica, a dolina gornjeg toka Kupe nizvodno od izvora poznata je kao Dolina leptira - prekrasno područje netaknute prirode promjera oko 20 kilometara gdje obitavaju čak 74 vrste dnevnih leptira.

Upravo u tom ambijentu danas smo odradili četvrtu etapu ovogodišnjeg natjecanja.

petak, 2. kolovoza 2019.

CO2019 Results 3 Day

Obilježili smo simbolično obilježili dan kada su šumoviti predjeli Nacionalnog parka „Risnjak“ u Crnom Lugu bili su poprište finalnog natjecanja 32. Vojnog svjetskog prvenstva u orijentacijskom trčanju održanoga 14. kolovoza 1999. godine.
Sama činjenica da je Gorskom kotaru povjeren dio jednog svjetskog natjecanja iznimno je važna i uhu ugodna, a dodjeljivanje jedne od najzanimljivijih disciplina svjetskih vojnih igara Crnom Lugu bila je potvrda da se naše krško područje može ravnopravno nositi sa ostalim svjetskim lokacijama pogodnim za orijentacijsko trčanje.
Ove godine postojeću kartu Crni Lugu smo reambulirali i proširili smo na bajkovitu Lesku koja je u potpunosti ispunila očekivanja natjecatelja i nas organizatora. Svi koji su imali privilegiju nastupiti na današnjoj utrci sigurno ne mogu ostati ravnodušni.

srijeda, 31. srpnja 2019.

CO2019 Results 2 Day

Omišalj je jedan od najstarijih gradova otoka Krka čija povijest seže još od trećeg stoljeća. To je ujedno i prvi grad s kojim ćete se susresti kada s kopna, preko Krčkog mosta, dođete na otok.

Sam grad sagrađen je na litici, čak 80 metara iznad mora odakle se pruža panoramski pogled na Kvarnerski zaljev. Omišalj je sačuvao srednjovjekovnu urbanu strukturu, a šarmantni stari centar sa uskim ulicama pješačka je zona.

Na glavnom se trgu nalazi velika župna crkva Uznesenja sa zvonikom, Gradska loža i kapela Svete Jelene. Stambene zgrade su sačuvale izvorni ruralni izgled karakterističan za otok Krk - mnoge kuće imaju tipično vanjsko stepenište pored polukružnog ulaza u prizemlje, te balkon iznad ulaza.

Uz rub litice nalazi se zidom ograđena šetnica, idelane za prakticiranje orijentacijskog sporta. 


Results 2 Day


utorak, 30. srpnja 2019.

CO2019 Results 1 DayPojavom orijentacijskog kluba „Ris“ Delnice dolazi do razvoja specifičnog oblika mapiranja ili sportske kartografije koja se koristi za organizaciju raznih natjecanja kojima je osnova kretanje po nepoznatim terenima Gorskog kotara. 

Važnost izrade sportskih karata za orijentaciju je u tome što dobivamo mogućnost da upoznamo zemljište na jedinstven i cjelovit način, te da ljepote Gorskog kotara približimo posjetiteljima raznih interesa, što su, uostalom, prepoznali i mnogi sudionici tog međunarodnog natjecanja. 

Karta za orijentacijski sport kao tematska karta koja pokriva interesno područje ljudskog djelovanja u ovom slučaju sportske aktivnosti je oblik primjerene kartografije. Kao takva ima značajnu ima značajnu ulogu jer svojom kvalitetom izrade omogućava svakom natjecatelju brzu adaptaciju na zemljištu. Karta predstavlja sintezu svih zemljišnih detalja koji su prikazani na listu papira u određenom mjerilu. 

Preglednost karte postiže se generalizacijom koja stavlja težište na značajne reljefne oblike i objekte koji pomažu u prostornoj orijentaciji. Generalizacija ovisi o tipu terena i iskustvu crtača, te je presudna za čitljivost karte i natjecateljsku vrijednost iste, a natjecateljska vrijednost Klanca je iznimno velika.


utorak, 23. srpnja 2019.

CO2019_GENERAL INFORMATION AND START LIST

General information for Croatia Open 2019 is HERE....

Start lists are at Orienteering Online....HERE!!!

Summer in Croatia! 


Adventure for you!